Predicaat Hofleverancier voor onze bakkerij

Woensdag 20 februari hebben we het 125-jarig bestaan van onze bakkerij gevierd. We vierden dit met een open huis, waar de eerste bezoekers al voor 11 uur voor opdraafden. Bezoekers kwamen van heinde en ver om een blik te kunnen werpen in de bakkerij. Uiteraard waren er, zoals het een bakkerij betaamt, vele lekkernijen om te proeven en te proberen. Daarnaast werden er gedurende de hele dag demonstraties gegeven door vakkundige en enthousiaste bakkers. Zij toonden de fijne kneepjes van het vak aan het publiek.

De bakkerij bestaat al sinds 1893, toen Herman Slatman samen met zijn vrouw Gezina van der Heide begon met bakken in Ane. De bakkerij werd voortgezet door Johannes Hendrikus en zijn vrouw Berendina Roelofina Hinnegies en daarna door de derde generatie, Herman Slatman en zijn vrouw Nine Seymonsbergen. Zij gaven het bedrijf een regionale uitstraling. De vierde generatie, Johan Slatman en zijn vrouw Riny, zetten het bedrijf daarna voort samen met de bedreven medewerkers.

Rond half drie ’s middags arriveerde burgemeester Peter Snijders om het bakkerspaar te feliciteren. Tot grote verrassing bracht hij niet alleen zijn felicitaties over, maar mocht hij ook de onderscheiding voor het predicaat Hofleverancier overhandigen aan Johan en Riny. Het predicaat is een Koninklijke onderscheiding voor bedrijven met een uitstekende reputatie en die tenminste honderd jaar bestaan. Voor Bakkerij Slatman is het letterlijk een kroon op het werk.

Burgemeester Peter Snijders overhandigde op 20 februari 2019 de onderscheiding voor het predicaat Hofleverancier aan Johan en Riny. Foto: Harry Kruiper.
Foto: Harry Kruiper.

Winnaar Groene Twinkeling 2018

Op woensdag 17 januari hebben we de Groene Twinkeling in ontvangst mogen nemen. Dit is een award die jaarlijks wordt uitgereikt aan een bedrijf dat zich bezighoudt met biodiversiteit. De jury waardeerde ons initiatief om zelf Sint Jansrogge te verbouwen en daarbij een akkerrand te onderhouden die de biodiversiteit bevordert. Dat we de rogge in onze eigen producten verwerken en op deze wijze ons gedachtegoed verspreiden aan onze klanten, heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de beoordeling.

Bekijk hieronder de nominatievideo van de Groene Twinkeling 2018!

Persbericht Groene Twinkeling

Bakkerij Slatman uit Ane wint Groene Twinkeling 2018

Nijverdal – Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Groene Twinkeling is de bijhorende award uitgereikt aan bakkerij Slatman. Het familiebedrijf uit Ane wint de Groene Twinkeling omdat zij aandacht voor biodiversiteit weet te stimuleren, kennis deelt en succesvolle resultaten boekt ter verbetering van biodiversiteit. Volgens de jury is het ambachtelijke bedrijf, met twee filialen, een groot voorbeeld voor het MKB door op kleine schaal bij te dragen aan biodiversiteit. Waar een klein bedrijf groot in kan zijn.

Johan en Riny Slatman winnen de prijs omdat zij op natuurlijke wijze Sint Jansrogge verbouwen en daarbij een akkerrand inzaaien die door haar diversiteit de biodiversiteit in de omgeving bevordert. De eigen verbouwde Sint Jansrogge wordt gebruikt in diverse broden en koeken. De bakkersfamilie deelt haar gedachtengoed met haar klanten en door haar aanbod van producten. Het is ook de kleinschaligheid die de jury weet te waarderen. En ondanks deze kleinschaligheid, sponsort Slatman Natuuractiviteitencentrum de Koppel uit Hardenberg.

Groene kroon op het werk
Johan en Riny Slatman zijn verheugd met de prijs: “Biodiversiteit is het recht van ons bestaan. Zonder planten en dieren kunnen mensen niet leven. Dat proberen wij zoveel mogelijk te behouden en waar kan uit te breiden. Dat vinden wij heel belangrijk. Dat dit ook gezien wordt en nu zelfs met de Groene Twinkeling wordt beloond, is geweldig leuk.”

Andere kanshebber van de Groene Twinkeling en ondernemer die zich bewust is geen grondstoffen uit de natuur weg te willen halen zonder daar iets voor terug te geven, is boer Pelleboer uit Zwolle. Zij zien het als hun verantwoordelijkheid om de natuur weer met de mens te verbinden en de boerennatuur te proeven. Waar ook veel is te proeven, is bij genomineerde Eef Stel uit Dalfsen. De groentekweker gooide een paar jaar geleden het roer om. Het begon hem tegen te staan om zeven verschillende bestrijdingsmiddelen te moeten gebruiken om een krop sla te kunnen telen. Vanaf dat moment is hij op een natuurlijke manier gaan telen. Volgens eigen zeggen doet hij niks bijzonders, hij doet wat vroeger heel normaal was.

Winnaars van de voorgaande jaren
2017: Jan Overesch, ecologische landbouw uit Raalte.
2016: Online warenhuis Wehkamp uit Zwolle.
2015: Unipro uit Haaksbergen, totaal aanbieder van vloersystemen.
2014: Vechtdal Hoeve uit Ommen combineert landbouw, natuur, recreatie, educatie èn koelinair.
2013: Afvalverwerkingsbedrijf Twence uit Twekkelo.
2012: Infraspecialist Roelofs B.V. uit Den Ham.

De Groene Twinkeling is een initiatief van Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Met deze prijs stimuleren zij Overijsselse organisaties zich sterk te maken voor natuur, landschap en biodiversiteit. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst die de vier groene organisaties organiseren voor politiek, overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Kijk voor meer informatie en promotievideo’s van de betreffende bedrijven op: www.landschapoverijssel.nl/groenetwinkeling

Het schonen en malen van de rogge

Rogge is direct na de oogst nog niet geschikt om gemalen en verder verwerkt te worden. Eerst moet deze gedroogd en geschoond worden, zodat er geen vuiligheid in ons brood terecht komt

Bij het schonen van de rogge gebruiken we sinds kort een nieuwe machine. Deze zorgt voor een wervelwind in een trechter, waardoor de rogge wordt gescheiden van zand en andere ongewenste stoffen.

Inzaaien akkerrand

Ook dit jaar verbouwen we weer onze eigen Sint Jansrogge. Toen de rogge in aangroei was, is er op het perceel wederom een akkerrand ingezaaid, die door haar diversiteit de biodiversiteit in de omgeving bevordert.

Akkerrand floreert met dank aan SBNL

Ook in de lente van 2016 hebben we op onze eigen akker Sint Jansrogge gezaaid. De rogge gebruiken we bijvoorbeeld voor het maken van onze Vechtdalbollen. Om de rogge heen is wederom een brede akkerrand ingezaaid met onder andere klaprozen, korenbloemen, zonnebloemen en koolzaad. Deze rand trekt verschillende vogels en insecten aan bevordert zo de biodiversiteit.

De akkerrand

Net als voorgaande jaren hebben we dit jaar een brede akkerrand ingezaaid met een verscheidenheid aan bloemen en planten. Ongeveer de helft bestaat uit bloemen, waaronder klaprozen, korenbloemen en zonnebloemen. De andere helft beslaat diervoedende gewassen, waaronder graan, koolzaad en bladramenas. De combinatie werkt als een magneet en trekt zo allerhande insecten en vogels aan.

De akkerrand werd gedurende de voorgaande jaren onder meer gerealiseerd door subsidie van de pilot van het project Natuurakkers van het Landschap Overijssel. Het project diende ter vergroting van het aantal natuurakkers in de gemeenten Twenterand en Hardenberg. Dat is nodig, omdat door de intensivering van het gebruik van akkers de natuurkwaliteit ervan afnam, met fatale gevolgen voor dieren in en rond de akkers.

Naast het feit dat natuurakkers goed zijn voor de biodiversiteit en er een stuk aantrekkelijker uitzien om naar te kijken, vormen ze ook een natuurlijke wijze van plaagbestrijding. De akkerrand is namelijk een natuurlijke bufferzone tegen allerlei schadelijke plagen, zoals bladluis, die nu niet hoeven te worden geweerd door middel van bijvoorbeeld pesticiden.

Schenking SBNL

Tot vorig jaar kregen we subsidie van het Landschap Overijssel voor het aanplanten van de rand rondom onze akker. Dit jaar hebben we de akkerrand kunnen realiseren met behulp van een schenking van SBNL. De schenking komt voor uit het “Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds, dat door SBNL wordt beheerd.

SBNL (Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied) is een organisatie die zich inzet voor natuur, landschape en erfgoed. Daarbij ondersteunen ze particulieren en agrariërs niet alleen financieel, maar ook door promotie en het stimuleren van onderzoek. Het bevorderen van de biodiversiteit door middel van een akkerrand past volgens hen goed binnen hun doelstelling.

De overhandiging van de schenking ten behoeve van de akkerrand
De overhandiging van de schenking

Overhandiging cheque aan De Koppel

Zoals bij de introductie van de Vecht-anjertjes bekend werd gemaakt, gaat er van elk verkocht pakje € 0,10 naar Natuuractiviteitencentrum De Koppel.  Inmiddels zijn er meer meer dan 5000 pakjes Vecht-anjertjes verkocht, en daarom overhandigden Johan en Riny Slatman een cheque ter waarde van €500,- aan de directrice Ans Naber.
De overheerlijke koekjes vinden nog steeds gretig aftrek in diverse (streek)winkels, restaurants en natuurlijk bij De Koppel.

Overhandiging waardecheque aan directrice Ans Naber van Natuuractiviteitencentrum De Koppel
Overhandiging waardecheque aan directrice Ans Naber van Natuuractiviteitencentrum De Koppel

Ook De Stentor publiceerde over de overhandiging. Het artikel kunt u hier vinden.

Winterrogge gezaaid

Rogge zaaien
De nieuwe rogge werd gezaaid met hulp van loonbedrijf Hulter.

Afgelopen week is de winterrogge voor volgend jaar weer ingezaaid op de natuurakker. Hiervoor werd loonbedrijf Hulter uit Anerveen ingeschakeld. Mede dankzij hen kunnen we ook volgend jaar weer oogsten van eigen akker.

Daarnaast zal binnenkort de oogst van dit jaar gemalen worden door Korenmolen Windlust te Radewijk.

Nieuwe bus

Vanaf augustus 2015 levert Bakkerij Slatman haar producten af in een spiksplinternieuwe Mercedes Benz Sprinter. De nieuwe bus werd midden augustus in gebruik genomen en inmiddels is ook de belettering aangebracht.

Het huidige ontwerp is strakker en minder druk dan het ontwerp op de voorgaande bedrijfswagen. Hiermee heeft de wagen een moderner uiterlijk gekregen.

Achterkant van de nieuwe bus
De achterkant van de nieuwe bus

Zijkant van de nieuwe bus
De zijkant van de nieuwe bus

Wat men zaait…

De afgelopen maanden heeft de Sint Jansrogge zich flink kunnen ontwikkelen op de natuurakker en daarom was het tijd om het gezaaide te oogsten. De opbrengst van de oogst wordt gedroogd en zal daarna vermalen worden om te dienen als grondstof voor de Vechtdalbollen.

Rogge op de natuurakker
Rogge op de natuurakker

Natuurakker
Natuurakker in volle bloei

De opbrengst van de oogst
De opbrengst van de oogst